Skriva en barnbok

Många har kanske en idé om hur enkelt det vore att faktiskt skriva en barnbok. Hur lätt det skulle vara att rita några bilder, skriva lite text och helt plötsligt så hade man en färdig bok. Men riktigt så enkelt är det inte att göra en barnbok till något lyckat. Många böcker för barn har mycket mer underliggande mening än man först kan tro. Ofta har de ett gömt budskap som finns till för att sakta men säkert forma barnen och därför är det alltid viktig att veta vilken bok som man faktiskt läser för sitt barn eller köper till sitt något äldre barn.

Många av dem som säger att det säkert är hur enkelt som helst att skriva en barnbok förstår ofta inte att även om en barnbok riktar sig åt en helt annan publik än en traditionell bok så måste det fortfarande vara ett litterärt äventyr att läsa en barnbok för att den först och främst ska göra ett avtryck på ert barn men också för att den ska kunna lära dem något på vägen. Det finns många barnböcker som kan vara pedagogiskt skriva och det kan fungera för många barn, men det är också viktigt att verkligen se till texten i en barnbok. Om ni tidigt ser till att köpa böcker till ert barn som faktiskt är en riktig läsupplevelse så kommer ni ofta att märka att en kärlek för böcker och det skriva språket växer fram och på så vis så uppmuntrar ni också ert barn att faktiskt fortsätta läsa och hitta spännande böcker när de växer upp.

Att skriva en barnbok är ett stort ansvar och flera författare som skriver böcker för vuxna kan lätt misslyckas med att skriva böcker till barn. När ett barn först kommer i kontakt med böcker så blir vartenda intryck otroligt starkt och därför är det viktigt att en författare av barnböcker faktiskt inser sitt ansvar och inser att de kommer att producera böcker som kommer forma barn och ibland även hur de tänker. För en författare som bestämmer sig för att skriva en barnbok så är det alltid viktigt att fundera över hur vuxenvärlden faktiskt ser ut ifrån ett barns ögon och vilka problem och utmaningar som faktiskt tillkommer när ett barn sakta men säkert utvecklas och växer upp.

Om ni tror att ni har en unik idé för en barnbok så är ett bra första steg att faktiskt låta någon annan läsa ert manus. Särskilt till en början så kan det kännas utlämnande att faktiskt dela med sig av sin bok för första gången men det är helt enkelt en nödvändighet. Att någon annan får chansen att kommentera ert manus gör det också betydligt enklare för er att se vad som behöver ändras. Om ni om och om igen har läst samma text så är det nästan omöjligt att inte bli blind för sina egna misstag så att ha ett par andra ögon att granska texten kan verkligen hjälpa er i vägen mot publicering. När ni känner er redo för att börja kontakta förlag, var noga med att välja det förlag som kommer att passa just er barnbok.